Heeft Cybersecurity wel zin?
Door Calmira op 23 augustus 2024.
Ondanks de toenemende verfijning van cyberaanvallen, blijven veel ondernemers onbewust van de risico’s. Uit een recent grootschalig onderzoek van ABN Amro blijkt dat 86% van de grote bedrijven in Nederland doelwit is van cybercriminelen. Maar ook het MKB (71%) en zelfstandigen (55%) worden steeds vaker slachtoffer. Met zulke cijfers is de vraag niet of je wordt aangevallen, maar wanneer. Toch blijven veel ondernemers in de waan dat het hen niet zal overkomen.
Bij Calmira horen we vaak vragen zoals: “Ben ik echt een doelwit?” en “Waarom zou een crimineel mijn data willen?”. Cybercriminelen zijn vooral geïnteresseerd in gegevens om losgeld te eisen (ransomware) of om deze te verhandelen op het darkweb. Of je nu een groot bedrijf bent of een kleine onderneming, je data heeft waarde en maakt je tot een potentieel doelwit.
Cybersecurity is essentieel
De vraag “Heeft cybersecurity dan wel zin als ik toch word aangevallen?” horen we vaak. Ons antwoord is volmondig: ja. Een effectieve cybersecuritystrategie kan je behoeden voor aanzienlijke financiële schade en imagoverlies. Maar hoe ziet zo’n strategie eruit?
De tijd dat een simpele virusscanner en firewall voldoende waren, ligt ver achter ons. Tegenwoordig is data verspreid over verschillende cloudplatformen en ontwikkelen kwaadwillenden zich razendsnel. Daarom is alleen het blokkeren van bedreigingen niet genoeg. Bij Calmira hanteren we vier pijlers om een cyberweerbare omgeving te creëren: beleid, proces, mensen en techniek.
Vier pijlers van Cyberweerbaarheid
Om technische oplossingen effectief te laten werken, is een sterk beleid nodig dat rekening houdt met zowel menselijke als procesmatige aspecten binnen je organisatie. Wie heeft toegang tot welke data? Hoe wordt het offboarding-proces beheerd bij het vertrek van medewerkers? Mag personeel bedrijfsapplicaties op privé-apparaten gebruiken? En hoe zit het met leveranciers die toegang tot je netwerk hebben?
Vragen zoals deze vormen de kern van een passend cybersecuritybeleid. Technologische oplossingen zoals Multi-Factor Authenticatie, Conditional Access en XDR/MDR-diensten spelen hierbij een cruciale rol. Bij Calmira werken we met een routekaart-gedreven aanpak, gericht op de transformatie naar een veilige en cyberweerbare werkomgeving, waarbij werkgeluk centraal staat.
Wil je weten hoe je organisatie ervoor staat of meer te weten komen over de aanpak van Calmira? Laat je gegevens achter en onze adviseurs nemen vrijblijvend contact met je op.