EDR, XDR, NDR, MDR? Wat betekent dat allemaal?
Door Calmira op 21 maart 2025.


In de wereld van cybersecurity vliegen de termen je om de oren: EDR, XDR, MDR… Maar wat betekenen ze precies? Wat is het verschil? En vooral, welke oplossing heb jij nodig om je bedrijf optimaal te beschermen, zodat jij je volledig kunt richten op je core business? We leggen het graag helder voor je uit.
EDR – Endpoint Detection & Response
EDR staat voor Endpoint Detection & Response. Waar vroeger een traditionele virusscanner voldeed, is dat vandaag de dag niet meer voldoende. Zeker niet binnen een bedrijfsnetwerk. Een virusscanner richt zich vooral op bekende virussen, maar cybercriminelen worden steeds geavanceerder en richten zich vaker op datadiefstal en ransomware-aanvallen.
Daarnaast is hybride werken de norm geworden. Werknemers maken verbinding met allerlei netwerken waar je als organisatie geen grip op hebt. EDR biedt een oplossing door verdachte activiteiten op endpoints (laptops, desktops, tablets en smartphones) te monitoren en hier direct op in te grijpen.
Het grootste verschil tussen antivirus en EDR is dat een virusscanner reactief werkt en zich richt op bekende bedreigingen, terwijl EDR proactief afwijkend gedrag detecteert. EDR is standaard een onderdeel van onze Modern Workplace oplossing, waardoor je verzekerd bent van een veilige werkomgeving.
XDR – Extended Detection & Response
XDR (Extended Detection & Response) gaat een stap verder dan EDR. Waar EDR zich richt op endpoints, omvat XDR ook je cloudomgeving, waar onder andere accounts, bestanden, applicaties en e-mails zijn opgeslagen. Dit is essentieel, aangezien steeds meer organisaties werken met cloudapplicaties en gegevens verspreid zijn over verschillende platformen.
Om een volledig beeld te krijgen van de beveiligingsstatus kan XDR worden uitgebreid met een SIEM-oplossing (Security Information and Event Management). Hiermee worden meldingen van XDR, maar ook van firewalls en andere netwerkcomponenten, samengebracht en geanalyseerd om verdachte patronen in je hele IT-omgeving te detecteren. XDR maakt, net als EDR, standaard deel uit van onze Modern Workplace dienstverlening.
NDR – Network Detection and Response
Naast deze oplossingen is er ook NDR (Network Detection and Response), dat zich richt op de beveiliging van netwerkverkeer. NDR detecteert afwijkend gedrag binnen het netwerk dat mogelijk wijst op aanvallen. Dit biedt zichtbaarheid op wat er zich in het netwerk afspeelt waardoor sneller gereageerd kan worden. Door NDR te integreren met EDR en XDR krijg je een algehele beveiligingsaanpak die zowel endpoints als netwerken beschermt.
MDR – Managed Detection & Response
Maar wat is dan MDR? Het hebben van EDR, XDR in combinatie met NDR is zinvol, maar er moet wel iets met de alerts gebeuren. Daarbij werken hackers niet van 9 tot 5 zoals we eerder al in deze blog hebben beschreven.
Cyberdreigingen herkennen is niet altijd zwart-wit. XDR genereert veel alerts, maar om hier effectief op te reageren, is expertise en mankracht nodig. Dit is waar MDR (Managed Detection & Response) het verschil maakt.
Met MDR nemen wij het volledige detectie- en responsproces uit handen. Ons Security Operations Center (SOC) monitort al je endpoints, infrastructuur, applicaties en cloudomgevingen 24 x 7, detecteren dreigingen en grijpen samen met een wereldwijd team van cybersecurityspecialisten direct in. Dit alles voor een vast bedrag per werkplek per maand, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Zo bespaar je op dure ICT-specialisten en complexe software, terwijl je organisatie optimaal beschermd blijft. MDR is onderdeel van onze Modern Workplace Advanced Security oplossing, waardoor je verzekerd bent van continue bescherming en directe interventie bij dreigingen.
Wil je meer weten?
Ben je benieuwd hoe MDR jouw organisatie kan helpen? Laat je gegevens achter en onze experts nemen vrijblijvend contact met je op.