Waarom traditionele Antivirus niet goed genoeg meer is
Door Calmira op 26 maart 2025.


In een tijd waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, vertrouwen veel bedrijven nog steeds op traditionele antivirussoftware als hun primaire beveiliging. Het is belangrijk voor organisaties om zich te realiseren dat alléén een antivirusoplossing niet meer voldoende is om je te beschermen tegen aanvallen zoals ransomware of hackers.
De Evolutie van cyberdreigingen
Virussen en malware bestaan nog steeds, maar cybercriminelen hebben hun focus en aanvalsmethoden enorm verbeterd. Vroeger waren virussen vaak eenvoudige programma’s die onder andere via e-mailbijlagen verschenen, met als doel directe schade aan systemen aan te richten. Vandaag de dag richten aanvallers zich o.a. op datadiefstal, waarbij ze geavanceerdere technieken zoals ransomware gebruiken om gegevens te versleutelen en losgeld eisen.
Met de opkomst van cloudoplossingen en het thuiswerken hebben cybercriminelen hun strategieën verder ontwikkeld. Ze verspreiden kwetsbaarheden in netwerken en applicaties, waardoor organisaties extra kwetsbaar worden, vooral wanneer werknemers buiten de veilige bedrijfsomgeving werken.
Hoe werkt antivirussoftware?
Een traditionele virusscanner werkt op een reactieve manier. De software maakt gebruik van een database met bekende virushandtekeningen. Wanneer je een bestand opent of downloadt, vergelijkt de scanner dit met de handtekeningen. Als er een overeenkomst is, grijpt de software in. De scanner biedt real-time bescherming door continu op de achtergrond te draaien en bestanden te scannen. Bij het detecteren van malware kan de scanner het schadelijke bestand in quarantaine plaatsen. Regelmatige updates zijn essentieel om bescherming te bieden tegen nieuwe dreigingen.
De beperkingen van antivirussoftware
Hoewel traditionele virusscanners effectief zijn in het identificeren en blokkeren van bekende malware, komen ze tekort als het gaat om nieuwe en geavanceerdere dreigingen. Dit komt doordat ze voornamelijk afhankelijk zijn van de database met virushandtekeningen. Wanneer een virus of malware wordt ontdekt, wordt deze aan de database toegevoegd. Er is altijd sprake van een vertraging tussen het ontdekken van een nieuwe dreiging en het toevoegen ervan aan de database.
Cybercriminelen richten zich tegenwoordig steeds meer op andere vormen van malware, zoals ransomware en geavanceerde aanvallen (hacks). Deze kunnen zich aanpassen of volledig anders zijn dan wat eerder is vastgelegd. Hackers maken vaak gebruik van legitieme commando’s die in de ene situatie normaal kunnen lijken, maar in een andere situatie kunnen wijzen op een inbraak. Traditionele antivirusoplossingen hebben moeite om dit onderscheid te maken. De tijd tussen een inbraak en de detectie ervan is cruciaal om de impact van een cyberaanval te minimaliseren. Vaak geeft antivirussoftware pas een melding op het moment dat de schade al is aangericht. Bovendien maken cybercriminelen gebruik van social engineering en phishing om mensen te manipuleren tot het vrijgeven van vertrouwelijke informatie. Ook deze methoden zijn vaak moeilijk te detecteren door een traditionele antivirusoplossing.
Waarom geavanceerde Detectie en Response essentieel Is
Het is tegenwoordig niet meer de vraag óf een organisatie wordt aangevallen, maar wanneer. Daarom is het essentieel om vroegtijdig afwijkingen te detecteren. Hier komt Detection & Response in beeld, een oplossing die verdachte activiteiten op apparaten, zoals laptops en smartphones (Endpoint Detection & Response/EDR), kan opsporen en analyseren. Maar ook netwerkinfrastructuur (Network Detection & Response) en met Extended Detection & Response ook kan reageren op verdachte zaken in Cloud en Applications. Detection en Response biedt een proactieve aanpak die traditionele virusscanners mist, doordat het afwijkend gedrag identificeert en onmiddellijk alarm slaat.
Detectie en response
Een belangrijk voordeel van EDR/XDR/NDR-systemen is dat ze telemetriedata op een centrale locatie verzamelen. Dit omvat informatie over programma’s, bestanden en websites, waardoor afwijkingen veel sneller gedetecteerd kunnen worden dan met traditionele antivirussoftware, die lokaal opereert en geen informatie tussen systemen kan vergelijken.
Wanneer verdachte activiteiten worden gedetecteerd, kunnen onze specialisten met behulp van de EDR-oplossing jouw systemen direct isoleren. Dit voorkomt dat een aanvaller verder het systeem kan binnendringen. Onze ervaren specialisten beoordelen met behulp van geavanceerde AI-technieken de meldingen uit EDR-systemen en reageren hier adequaat op.
De vooruitgang naar snelle detectie
Bij effectieve cybersecurity gaat het om snelle detectie en respons. De eerste vier uur van een aanval zijn cruciaal. Organisaties moeten er alles aan doen om aanvallen tijdens deze periode te onderscheppen. Wij zorgen ervoor dat we continu relevante informatie hebben over jouw systemen, waardoor afwijkingen snel kunnen worden gedetecteerd en beoordeeld.
Conclusie
Simpelweg vertrouwen op een antivirusoplossing is vandaag de dag onvoldoende. Geavanceerdere oplossingen zoals EDR helpen organisaties enorm om de impact van cyberaanvallen te minimaliseren. Wist je dat de EDR-software onderdeel is van het Microsoft 365 Business Premium pakket? Door samen te werken met Calmira haal je meer uit je Microsoft-abonnement en geef je het tijdig ingrijpen in goede handen om schade te voorkomen.
Wil je meer te weten komen over detectie- en responsoplossingen? Lees dan ook onze blog: “In de wereld van cybersecurity vliegen de termen je om de oren: EDR, XDR, MDR, en NDR… Maar wat betekenen ze precies?”.